Livet som student kan ofte være den mest morsomme og stimulerende i hele livet, men samtidig er det for mange også den perioden da man har dårligst råd.

Å leve på studielån er ikke så enkelt, og selv om du får litt støtte hjemmefra eller en liten deltidsjobb kan det bli en utfordrende tid rent økonomisk. Det skyldes også at mange ikke har fått så mye kunnskap om hvordan de skal styre egen økonomi før de går ut i studenttilværelsen.

Planlegging er viktig

studeraÅ planlegge fremover i tid er avgjørende for å holde styr på din privatøkonomi mens du studerer. Det gjør du ved hjelp av å lage et budsjett som må ta høyde både for de ordinære utgiftene og de mer ekstraordinære. På mange måter speiler denne prosessen studiene dine, for også der er det viktig at du greier å planlegge et semester slik at du er godt forberedt når eksamen kommer. Noen ganger kan du likevel bli nødt til å ta opp et lite lån, da kan du for eksempel bruke Finance pal til å sammenligne ulike tilbud. For å lage et troverdig budsjett som igjen kan forhindre fremtidige kriseløsninger, må du imidlertid over tid kartlegge ditt eget forbruk.

Forbruket må trolig begrenses

Når man ikke er så vant til å ha et økonomisk ansvar og leve etter et budsjett, er det vanskelig å forstå hvor mye det koster å både ha faste utgifter til bolig, strøm, telefon, Internett og så videre og samtidig skulle få råd til god mat, konserter, sportsutstyr, turer på byen, ferier, og andre ting man kanskje kunne ta for gitt i skoletiden.

Når du har kartlagt hva du bruker penger på, bør du rett og slett evaluere hva du bruker for mye penger på som egentlig ikke gir deg så veldig mye hverken på kort eller lang sikt. Kjøper du en kopp kaffe ute hver dag kan det fort ende opp med å koste deg en tusenlapp i måneden, for eksempel. Da kan det være lurt å tenke over hvor viktig det egentlig er for deg å stikke innom kaffebaren så ofte.